Технологія монтажу вентильованого фасаду на клей герметик 3М

Технологія монтажу вентильованого фасаду на клей герметик 3М

Клейова система 3М для невидимого кріплення облицювальних плит на навісному вентильованому фасаді дозволяє створювати надійні, довговічні і красиві конструкції.

У даній статті ми розповімо Вам про технологію приклеювання фасадних панелей з облицювального каменю або керамограніту. Навісні фасади з HPL рекомендується клеїти за іншою технологією. Однак слід пам'ятати, що у всіх випадках монтаж проводиться на алюмінієвий профіль.

Компанія-виробник 3М рекомендує наступну технологію монтажу вентильованих фасадів на клей герметик.

Опишемо технологію коротко.


На підготовлений алюмінієвий профіль наклеюється двосторонній скотч, потім поруч наноситься клей герметик. Поліуретановий однокомпонентний клей герметик 3M 550FC твердне під дією вологи з повітря, і після полімеризації надійно утримуватиме фасадні панелі на алюмінієвому профілі. Монтажний двосторонній скотч ЗМ 9556 тимчасово фіксує до полімеризації герметика, і забезпечує рівномірний проміжок для всієї площі склеювання. Після ствердіння відбувається надійне склеювання поверхонь, при цьому клейовий шов герметика зберігає невелику еластичність, і може експлуатуватися при температурах від -40 до +90°С.

Далі – детальна покрокова інструкція.

Вам знадобляться такі матеріали:
 
  • клей герметик 3M 550FC будь-якого бажаного кольору (чорного, сірого, білого)
3M 550FC Клей герметик у ковбасі 600 мл
  • двосторонній спінений скотч 3М 9556В (товщина 3 мм, колір чорний)
 
Фото спіненого скотчу ЗМ 9556 для монтажу фасадних панелей
 
  • матеріали для підготовки поверхонь, що склеюються: абразивні листи Скотч-Брайт 07447, очищувач активатор 3М P596 (прозорий) і праймер 3M P591 (чорного кольору)
Очищувач і праймер 3М, лист Скотч Брайт 7447, фото


Алюмінієвий профіль

Не пофарбований профіль, схвалений інспекцією будівельного нагляду (L, T або H перетин). Склад профілю: сплав AlMgSi 0.5 F 22 (DIN 1748-1).

Умови приклеювання

Проводити роботи можливо як усередині приміщення, так і на будівельному майданчику, але у будь-якому випадку місце проведення робіт повинно бути захищеним від пилу і впливу несприятливих погодних умов. Також важливий температурний режим: під час нанесення температура має бути від +10 до +35°С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 75%. Також протягом 5 годин після проведення робіт температура повітря не повинна знижуватися нижче +5°С. Температура клейових матеріалів, панелей та алюмінієвого профілю повинна як мінімум на 3°С перевищувати температуру точки роси повітря, щоб на матеріалах не утворювався конденсат.

Роботи повинні проводитися кваліфікованими робітниками. Рекомендується вести облікові записи проведених робіт.
 
Підготовка алюмінієвого профілю
  • Для склеювання підходять виключно чисті, сухі поверхні, без масляних і жирних забруднень.
  • Зашліфуйте алюмінієвий профіль абразивом Scotch Brite 07447 в одному напрямку.
  • Для знежирення протріть поверхню чистою серветкою без ворсу, змоченою очищувачем активатором AP 596. Протирати слід в одному напрямку. Забруднену тканину потрібно вчасно замінювати. Зачекайте 10 хвилин до висихання.
Очищення алюмінієвого профілю перед монтажем фасадних панелей
  • Дуже добре збовтайте праймер P 591, усередині банки повинен бути добре чути стукіт сталевих кульок. Нанесіть тонкий шар праймеру рівномірно по всій поверхні в одному напрямку за допомогою фетру або пензлика. Праймер повинен підсохнути як мінімум 25 хвилин. Наносити клей герметик слід не раніше ніж через 25 хвилин, але не пізніше, ніж протягом наступної години. Через 90 хвилин після нанесення поверхня праймеру перестає бути активною.

Підготовка фасадних панелей
  • Зберігайте панелі згідно із вказівками виробника, не допускайте їхньої деформації. Переконайтеся, що до моменту приклеювання панелі не піддавалися дії сонячного світла.
  • Склеюйте лише чисті, сухі поверхні, без масляних і жирних забруднень.
  • Зашліфуйте матеріал (якщо він не пористий), у місцях, що будуть склеюватися, абразивом Scotch Brite 07447 в одному напрямку.
  • Для знежирення протріть поверхню чистою серветкою без ворсу, змоченою очищувачем активатором AP 596. Протирати слід в одному напрямку. Забруднену тканину потрібно вчасно замінювати. Зачекайте 10 хвилин до висихання.
  • Дуже добре збовтайте праймер P 591, усередині банки повинен бути добре чути стукіт сталевих кульок. Нанесіть тонкий шар праймеру рівномірно по всій поверхні в одному напрямку за допомогою фетру або пензлика. Праймер повинен підсохнути як мінімум 25 хвилин. Наносити клей герметик слід не раніше ніж через 25 хвилин, але не пізніше, ніж протягом наступної години. Через 90 хвилин після нанесення поверхня праймеру перестає бути активною.
  • Даний алгоритм підготовки є загальним, і він може відрізнятися у залежності від конкретного типу фасадної панелі.

Приклеювання

Приклейте спінений двосторонній скотч 9556 по всій довжині алюмінієвого профілю паралельно до його країв. Захисний лайнер з клейкої стрічки поки що не знімайте.

Нанесіть трикутний шов клея герметика 3М 550 FC через носик з трикутним вирізом (ширина основи 8 мм, висота 10 мм) на відстані як мінімум 5 мм від клейкої стрічки та від краю профілю. Клей можна наносити як ручним, так і пневматичним пістолетом.

Розпочинаємо монтаж панелі. Зі спіненого двостороннього скотчу 9556 видаліть захисний лайнер. Встановіть панель у потрібному положенні, і прикладіть до шву клея герметика, не торкаючись поки що поверхні клейкої стрічки. Для зручності і точності монтажу панель можна встановити на вирівнючих направляючих або плитах. Після цього точно розташуйте панель, і натисніть до прилягання до спіненого двостороннього скотчу 9556.

Завершити монтаж панелей потрібно максимум через 15 хвилин після нанесення клея герметика!
 
Монтаж фасадних панелей на клей герметик 3М


На фото нижче крупний план з'єднання після ствердіння герметика, вентильований фасад, приклеєний на герметик і скотч 3М:

Монтаж навісного вентильованого фасаду на клей герметик і скотч 3М

Видалення і очищення


Видаляти клей герметик 3М 550FC потрібно, доки він свіжий, і не полімеризувався. Щоб очистити не стверділий герметик, рекомендується застосовувати ізопропиловий спирт. Після полімеризації видалити клей можна буде лише механічно.

Таблиця орієнтовного витрачання матеріалів

Продукт 3М Кількість на м.п. приклеювання При покритті алюмінію шириною 50мм При покритті керамограніту шириною 50мм
Поліуретановий клей герметик ЗМ 550, "ковбаса" 600 мл 600 мл на метраж до 10-12 м.п. (пірамідка висотою 8 мм, шириною 10 мм) - -
Двостороння клейка стрічка 3М 9556В, у рулоні 16,4 м.п. 1 м.п. / м.п. - -
Праймер 3M P 591, 1 літр - до 125 м.п. на 1 літр до 40 м.п. на 1 літр
Очищувач активатор 3M AP 596, 1 літр - до 285 м.п. на 1 літр до 285 м.п. на 1 литр

Зберігання матеріалів

Клей герметик, двосторонній скотч, очищувач і праймер 3М повинні зберігатися у кімнатних умовах за температури від +20 до +25°С, і відносній вологості 50%. Відкритий праймер Р 591 твердне під впливом повітря, і тому має бути використаний протягом доби після відкриття банки. Очищувач активатор АР 596 також бажано використовувати після відкриття, але в принципі можливо щільно закрутити і деякий час зберігати. Користуватися після цього ним можна, тільки якщо очищувач, як і раніше буде прозорим, і не стане мутним.

Важливе зауваження

Наведені значення отримані стандартними методами і не є технічними умовами. Наші рекомендації щодо застосування продукції 3М засновані на результатах випробувань, які компанія 3М вважає перевіреними, однак покупцеві слід провести власні випробування з метою встановити відповідність виробів передбачуваному ним застосуванню. У зв'язку з цим компанія 3М та дистриб'ютор не несуть жодної відповідальності за прямий або непрямий збиток, або шкоду, що стали результатом виконання наведених рекомендацій.

29 марта, 2017 год



Читати всі новини