Технологія монтажу HPL панелей на суперміцний скотч 3М

Технологія монтажу HPL панелей на суперміцний скотч 3М
Інструкція по монтажу фасадних панелей з HPL пластику: технологія монтажу на високоміцний скотч від компанії 3М.

У цій статті ми розповімо про технологію монтажу панелей із HPL на алюмінієвий профіль для створення довговічних і красивих вентильованих навісних фасадів. Дана технологія може застосовуватися як для зовнішнього оздоблення (екстер'єру) будівель, так і для внутрішнього оздоблення (інтер'єру). Розглядаємо монтаж саме панелей із HPL пластику, тому що для керамограніту застосовується інша технологія: Монтаж фасадних панелей на спінений скотч і клей-герметик 3М

Технологія монтажу HPL панелей на скотч ЗМ проста і ефективна, у результаті її застосування ми отримуємо надійне, красиве і довговічне з'єднання. Якщо стисло, то алгоритм наступний: на алюмінієвий профіль за допомогою суперміцного двостороннього скотчу 3М VHB монтуються панелі з HPL пластику. Технологія дозволяє створити красиві рівні поверхні, наприклад, "під дерево", без необхідності свердління матеріалів.

Двосторонні скотчі 3M VHB – це надійне високотехнологічне рішення для кріплення фасадних панелей із HPL, розраховане на десятки років експлуатації під дією вітру, сонця, опадів і коливань температури від -40 до +150°С. Будинки, зведені у США та Сингапурі із застосуванням монтажних скотчів ЗМ VHB, успішно експлуатуються вже з 1980-х років.

Будівля AXA Tower у Сингапурі, де використані скотчі 3M VHB


Покрокова інструкція з монтажу фасадних панелей із HPL пластику

Будуть застосовуватися такі матеріали:

  • високоміцний двосторонній скотч 3М VHB 4912 F (білий, товщиною 2 мм) або 4991 F (сірий, товщиною 2,3 мм)
Будівельні монтажні двосторонні скотчі 3M VHB 4912 и 4991

Ізопропиловий спирт і праймер 3М, абразив Скотч Брайт 7447, фото
Алюмінієвий профіль

Профіль, схвалений інспекцією будівельного нагляду (L, T або H перетин). Склад профілю: сплав AlMgSi 0.5 F 22 (DIN 1748-1).

Розрахунок ширини скотчу 3М VHB 4912F або 4991F

Ми можемо виготовити для Ваших завдань монтажний двосторонній скотч 3М будь-якої ширини, з кроком у 1 мм. Рекомендована кількість скотчу: 60 см. кв. на 1 кг ваги на зсув. Також наводимо орієнтовні норми по ширині скотчу залежно від товщини HPL панелей:

Товщина панелей із HPL, тип застосування Рекомендована ширина скотчу, відстань між профілями підсистеми 500мм
4 мм, інтер'єр від 10 мм
4 мм, екстер'єр від 13 мм
6 мм, інтер'єр від 16 мм
6 мм, екстер'єр від 19 мм
8 мм, інтер'єр від 19 мм
8 мм, екстер'єр від 24 мм
10 мм, інтер'єр від 24 мм
10 мм, екстер'єр від 29 мм

Схема монтажу панелей з HPL пластику на суперміцну клейку стрічку 3М

Звертаємо Вашу увагу, що для монтажу панелей великих лінійних розмірів (більше 1,5 - 1,8 метра) рекомендується або додатково до скотчу використовувати клей-герметик 3М 550 FC для підклеювання, або взагалі використовувати технологію на герметик. Це пов'язано з тим, що великі панелі створюють занадто великий зазор, і різниця лінейних розширень може складати до 10мм. Дану різницю може компенсувати лише клей герметик.


Умови приклеювання

Монтаж HPL панелей можливий як усередині приміщення, так і на будівельному майданчику, але у будь-якому випадку місце проведення робіт повинно бути захищеним від пилу і впливу навколишнього середовища. Також важливий температурний режим: під час приклеювання і щонайменше протягом доби після приклеювання температура повітря, деталей і матеріалів, що склеюються повинна бути вище +15°С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 75%.

Робітники повинні володіти необхідною технічною підготовкою, і фіксувати хід проведення робіт письмово.
 
Підготовка підсистеми з алюмінієвого профілю
  • Перед монтажем панелей із HPL пластику необхідно очистити алюмінієвий профіль від вологи, пилу, клейових залишків і жирних забруднень.
  • Обробіть профіль абразивним листом Скотч Брайт 07447 в одному напрямку.
  • Приготуйте очищувач: розведіть ізопропиловий спирт із дистильованою водою у пропорції 50:50.
  • Щоб видалити жирні і маслянисті сліди, протріть поверхню не ворсистою чистою серветкою, змоченою у водному розчині ізопропилового спирту. Витирати потрібно в одному напрямку, перевертаючи серветку чистою стороною. Дайте очищувачу висохнути 5 хвилин.
Очищення алюмінієвого профілю Скотч Брайт та ізопропиловий спирт
  • Струсіть баночку з 94 праймером. Тонким шаром нанесіть праймер на ділянки алюмінієвого профілю, на які буде наклеюватися скотч. Праймер повинен повністю висохнути, за кімнатної температури це займає 5 хвилин. Нанесення праймеру на профіль обов'язкове, якщо профіль пофарбований. Щільно закрийте баночку з праймером після використання.
  • Орієнтовна кількість праймера ЗМ 94 при нанесенні шириною 50 мм: баночка 236 мл – до 67 погонних метрів, баночка 945 мл – до 269 погонних метрів.

Підготовка фасадних панелей із HPL до монтажу
  • До початку монтажу зберігайте панелі відповідно до вказівок їхнього виробника, не допускайте викривлення панелей.
  • Видаліть з панелей пил і жирні забруднення чистою серветкою з не ворсистого матеріалу, змоченою у розчині ізопропилового спирту 50:50 з водою. Витирати потрібно в одному напрямку, перевертаючи серветку чистим боком. Дайте висохнути 5 хвилин.
  • Тонким шаром нанесіть праймер на ділянки HPL панелі, на які буде наклеюватися скотч. Праймер повинен повністю висохнути, за кімнатної температури це триває близько 5 хвилин. Щільно закрийте кришку банки з праймером.
  • Описаний порядок дій є загальним, і може відрізнятися залежно від типу і марки HPL панелей. Рекомендуємо проводити тестування перед застосуванням.

Приклеювання скотчу
  • Ще раз нагадаємо: працюйте виключно з теплими матеріалами, в теплому приміщенні або в теплу пору року на вулиці!
  • Наклейте високоміцний двосторонній скотч 3М VHB 4912 F або 4991 F обраної Вами ширини по вертикальних краях панелі. Не знімайте захисний шар. Із зусиллям два-три рази притисніть скотч гумовим валиком, наприклад спеціальним валиком 3М Z751
  • З обох кінців скотчу підірвіть захисний шар і зніміть на 3-4 см, загніть його у зовнішній бік (від панелі)
  • Рівно розташуйте HPL панель, і притисніть її до профілю у точках, де знятий захисний шар
  • Після точного позиціювання панелі витягніть захисний шар за попередньо загнуті "хвостики". Притисніть панель у місцях склеювання валиком, доклавши зусилля близько 2 кг на кв.см. Важливе сильне одноразове притискання.
На фото приклеювання панелей з HPL пластику на високоміцний двосторонній скотч 3М VHB
  • Міцність збільшується з часом, і залежить від температури навколишнього середовища. Половина міцності досягається через приблизно 20 хвилин за кімнатної температури. До 90% міцність зростає через 24 години, до 100% – через добу. Підвищена до +60°С на годину температура значно прискорює процес приклеювання.

Фото монтажу HPL панелей на профіль за допомогою двостороннього суперміцного скотчу 3М VHB

На фото акуратний монтаж панелей HPL "під деревину" на суперміцний двосторонній скотч ЗМ VHB 4912 F


Зберігання матеріалів

Зберігати двосторонній скотч 3M VHB і праймер 94 слід у чистих, сухих, опалюваних у холодну пору року приміщеннях, при температурі +21°С, і відносній вологості 50%. Скотч ЗМ VHB слід зберігати в оригінальних коробках, рулони повинні бути перекладені силіконізованим папером. Баночки праймеру, не використані повністю, щільно закрийте кришкою, щоб уникнути випаровування.

Важливе зауваження

Наведені значення отримані стандартними методами і не є технічними умовами. Наші рекомендації щодо застосування продукції 3М засновані на результатах випробувань, які компанія 3М вважає перевіреними, однак покупцеві слід провести власні випробування з метою встановити відповідність виробів передбачуваному ним застосуванню. У зв'язку з цим компанія 3М та дистриб'ютор не несуть жодної відповідальності за прямий або непрямий збиток, або шкоду, що стали результатом виконання наведених рекомендацій.

 

4 января, 2019 год



Читати всі новини